00000

Vill du servera salladen vegetarisk rekommenderar vi smörstekt svamp och knapriga pumpakärnor istället för lax och räkor.

För 25 person(er)

Ingredienser

2 kg lax, varmrökt
2,5 kg räkor med skal
2 kg färskpotatis, eller småpotatis
2 dill, knippor
1 citron
1 dl olivolja
0,5 msk salt
1 tsk strösocker
0,5 tsk svartpeppar, nymald
500 g sockerärter, färska
3 fänkål
1 salladslök, knippa
4 krispsalladshuvuden
350 g sallad, blandad, och salladsskott

Örtsås:

4 vitlöksklyftor
2 timjan, krukor
2 dill, knippor
3 ägg
0,5 dl dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
5 dl rapsolja
1 l yoghurt, turkisk
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Garnering:

2 citroner, klyftade

1. Ta bort skinn och eventuella ben från laxen. Dela den i mindre bitar. Skala räkorna.
2. Skrapa potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt  rinna och ånga av. Skär dem i halvor. Hacka dillen. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda dill, citronskal, citronsaft, olivolja, salt, socker och peppar. Blanda dressingen med potatisen. Låt kallna.
3. Ansa och strimla sockerärter, fänkål och salladslök.
4. Örtsås: Skala och lägg vitlöken i en bunke. Tillsätt örter, ägg, senap, vinäger och olja. Mixa till en slät grön sås med mixerstav. Rör i yoghurten och smaka av med salt och peppar.
5. Riv de olika salladssorterna i mindre bitar. Blanda de olika salladssorterna och salladsskott på ett stort fat. Toppa med sockerärter, lök, potatis, lax och räkor. Servera med citronklyftor.