55555

Laxrilette med nässelcrème och picklad färskpotatis är en påskfin förrätt. Har du inte möjlighet att plocka nässlor eller ramslök kan nässlor bytas ut mot babyspenat och ramslök mot gräslök och lite riven vitlök.

För 6 personer:

Ingredienser

300 g lax, varmrökt
100 g lax, kallrökt
1 salladslök
0,5 dl smetana
1 msk rapsolja

Confiterade vaktelägg:

6 vaktelägg
2 dl rapsolja

Picklad färskpotatissallad:

500 g färskpotatis, kokt, kall eller små delikatesspotatisar
1 msk ättiksprit, (12 %)
2 msk strösocker
3 msk vatten
2 msk rapsolja
2 msk kapris
2 salladslökar
1 dl dillkvistar
1 tsk flingsalt

Nässel- och ramslökscrème:

1 dl nässelskott
1 vitlöksklyfta
6 ramslöksblad
1,5 dl smetana
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

75 g tångcaviar
dill
ramslöksblad
citronklyftor, eller citronskivor

45 minuter

Laxrilette med nässelcrème och picklad färskpotatis – gör så här:

  1. Fördela den varmrökta laxen i bitar i en skål. Strimla den kallrökta laxen. Ansa och finstrimla salladslöken. Vänd ihop de båda laxsorterna, salladslök, smetana och olja. Lägg riletten i portionsglas, burkar eller skålar. Sätt in i kylen tills det är dags att servera.
  2. Confiterade vaktelägg: Värm oljan till 60° i en liten kastrull. Dela äggen och separera gulorna från vitan. Skölj ur skalen. Ta kastrullen från plattan. Lägg ner gulorna i oljan och låt kallna. Lyft upp äggulorna försiktigt ur oljan och lägg dem i skalhalvorna.
  3. Potatissallad: Halvera stora potatisar. Lägg potatisen i en skål. Rör ihop ättika, socker och vatten tills sockret smält. Häll lagen över potatisen. Låt dra ca 10 min. Låt potatisen rinna av. Blanda den med olja och kapris. Ansa och strimla salladslöken. Skiva rädisorna. Blanda ner lök och rädisor i potatisen. Garnera med dill. Strö över flingsalt.
  4. Crème: Lägg nässlorna i lättsaltat kokande vatten. Koka upp på nytt och häll av vattnet. Lägg nässlorna i en skål med isvatten. Häll av vattnet från nässlorna och pressa ur vattnet. Skala vitlöksklyftan. Mixa nässlor, vitlök och ramslök. Blanda i smetana och krydda med salt och peppar.
  5. Spritsa nässel- och ramslökscrème på riletten. Garnera med tångcaviar, dill, ramslöksblad och citron.
Fler recept med: Fisk, Lax