Laxpudding med pepparrotssås

Laxpudding är en praktisk rätt med allt i samma form. Det här receptet räcker till många, blir det något över går puddingen bra att värma till lunch dagen efter.
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1,5 kg potatis
  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 0,5 kruka dill
  • 400 g rimmad lax
  • 400 g kallrökt lax
  • 4 ägg
  • 3,5 dl mjölk

Sås

  • 3 dl matyoghurt
  • 0,5 citron
  • 1 msk dill - finhackad
  • 3 msk pepparrot - finriven
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Koka potatisen, helst med skal. Det är bra om de inte är helt färdigkokta utan har kvar lite motstånd. Låt kallna, skala och skär dem i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör. Finhacka dillen. Skär laxen i 1/2 cm tjocka skivor.

  2. Sätt ugnen på 225°. Varva potatisskivor, lax, lök och dill i en smord ugnssäker form, ca 25 x 30 cm. Lägg potatisskivor överst.

  3. Blanda samman ägg och mjölk. Häll det i formen. Grädda laxpuddingen i nedre delen av ugnen ca 40 min.

  4. Sås: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda yoghurt med citronskal, pepparrot, dill och salt. Låt såsen stå kallt.

  5. Servera laxpuddingen varm med kall sås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!