00000

Laxpudding är en praktisk rätt med allt i samma form. Det här receptet räcker till många, blir det något över går puddingen bra att värma till lunch dagen efter.

För 6 personer:

Ingredienser

1,5 kilo potatis
2 gula lökar
1 msk smör
0,5 kruka dill
400 g rimmad lax
400 g kallrökt lax
4 ägg
3,5 dl mjölk

Sås:

3 dl matyoghurt
0,5 citron
1 msk dill, finhackad
3 msk pepparrot, finriven
0,5 tsk salt

30 minuter + 40 minuter i ugn

Laxpudding med pepparrotssås – gör så här:

  1. Koka potatisen, helst med skal. Det är bra om de inte är helt färdigkokta utan har kvar lite motstånd. Låt kallna, skala och skär dem i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör. Finhacka dillen. Skär laxen i 1/2 cm tjocka skivor.
  2. Sätt ugnen på 225°. Varva potatisskivor, lax, lök och dill i en smord ugnssäker form, ca 25 x 30 cm. Lägg potatisskivor överst.
  3. Blanda samman ägg och mjölk. Häll det i formen. Grädda laxpuddingen i nedre delen av ugnen ca 40 min.
  4. Sås: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda yoghurt med citronskal, pepparrot, dill och salt. Låt såsen stå kallt.
  5. Servera laxpuddingen varm med kall sås.