Laxlasagne med spenat och tomat

Recept på lasagne med lax, spenat och vit sås till en härlig gratäng.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 10 lasagneplattor - torra
  • 500 g laxfilé - färsk, utan skinn
  • 1 fänkål - (ca 300 g)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk anisfrö
  • 200 g spenat - färsk eller fryst
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm muskotnöt - riven

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk timjan - torkad
  • 1 msk rapsolja
  • 1 burk tomater - krossade (400 g)
  • 2 krm strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Vit sås

  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk konc grönsaksfond
  • 3 msk majsstärkelse (Maizena) - + 3 msk mjälk
  • 6 dl mjölk
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • parmesan - riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Tomatsås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök tillsammans med timjan i rapsolja 2–3 min.

  3. Tillsätt krossade tomater, salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min.

  4. Vit sås: Reducera vinet till hälften. Tillsätt mjölk och grönsaksfond. Koka upp. Tillsätt Maizena, utrörd i mjölk under kraftig vispning. Koka upp och smaka av med peppar.

  5. Ansa och skär fänkålen i tunna strimlor. Fräs den i smör tillsammans med anis tills den mjuknar och får lite färg.

  6. Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor.

  7. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat, fänkål, lax, och vit sås. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten.

  8. Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering.

  9. Servera med parmesanost och pumpakärnsvinägrett.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!