00000

Recept på laxinlindad torsk i krämig citronsås. Det går bra att byta ut torsken mot annan vit fisk.

För 4 personer

Ingredienser

Laxinlindad torsk i krämig citronsås

800 g färskpotatis
4 torskryggfiléer, Kravmärkt eller MSC-märkt (à 150 g)
1 tsk + 1/2 tsk salt
200 g kallrökt lax i skivor
1/2 + 1/2 vcitrin, gärna ekologisk
1 förp färdig citronsås (Kelda, 3 dl)
1 knippe grön sparris (250 g)
2 msk smör
2 msk vitvinsvinäger

30 min

Laxinlindad torsk i krämig citronsås — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av.
  2. Lägg fiskfiléerna på en skärbräda. Krydda med 1 tsk salt. Linda lax runt om. Lägg fisken i en ugnssäker form.
  3. Skala 1⁄2 citron och skär den i små trekanter. Strö den över fisken. Spara ev några bitar skal till garnering. Häll citronsåsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 15 min.
  4. Bryt av den nedre delen av sparrisen. Skölj 1⁄2 citron noga i ljummet vatten och skär den i grova klyftor. Grilla sparris och citronklyftor i grill- eller stekpanna ca 2 min. Stek potatisen i 2 msk smör i en stekpanna ca 2 min. Häll över vinäger och krydda med 1⁄2 tsk salt.
  5. Servera fisken med smörslungad potatis, sparris och citron. Strö ev över citronbitar på fisken.