Laxgryta med saffran och räkor

00000

Recept på laxgryta med saffran och räkor. En fiskrätt där alla tillbehör är samlade i samma gryta. Det behövs bara ett gott bröd till laxgrytan.

För 12 personer

Ingredienser

Laxgryta

8 potatisar (ca 800 g)
2 gula lökar
2 morötter
1 stjälkselleri
2 fänkålsstånd (à ca 250 g)
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
2 påsar saffran (à 0,5 g)
50 g smör
4 stjärnanis
4 lagerblad
2 tsk anis hel
12 svartpepparkorn
1 l fiskbuljong (tärning + vatten)
2 dl vitt vin torrt
3 dl vispgrädde
1-2 kg laxfilé utan skinn och ben
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar nymald
400 g räkor skalade

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatis, lök och morot i bitar. Ansa och skär selleri och fänkål i bitar. Kärna ur och tärna paprikan. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs vitlök och saffran i smör i en gryta. Tillsätt rotfrukter, grönsaker och kryddor och fräs ca 5 min.
  3. Häll över buljong, vin och grädde. Låt sjuda under lock ca 10 min.
  4. Skär laxen i mindre bitar och krydda den med salt och peppar. Lägg laxen i en ugnssäker form.
  5. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
  6. Strö över räkor och servera grytan med lax och saffransbröd.
Fler recept med: Fest, Fisk, Gryta, Jul, Övrigt, Skaldjur