44444

Laxgratäng med fänkål, purjolök och dragoncrème är lyxig och klassisk bjudmat. Potatispurén kan göras 2–3 timmar före servering.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g laxfilé, utan skinn och ben
1 fänkålsstånd, litet
0,5 purjolök
0,5 tsk salt, + 0,5 tsk
4 dl crème fraiche
0,5 dl dragon

Potatismos:

500 g potatis, mjölig
2 äggulor
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 tsk salt

Tillbehör:

6 rädisor
2 dillkvistar

30 minuter + 25 minuter i ugn

Laxgratäng – gör så här:

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av den och låt den ånga av 2–3 min. Pressa den med en potatispress och rör ner äggulor, smör och olja. Krydda med salt. Lägg potatispurén i en spritspåse. Spritsa purén runt kanterna på en smord ugnssäker form.
  2. Sätt ugnen på 200° varmluft. Ansa och finstrimla fänkål och purjolök. Lägg grönsaker och laxfilén mitt i formen. Krydda med 1/2 tsk salt. Blanda crème fraiche och dragon. Krydda med 1/2 tsk salt. Häll dragoncrèmen över laxen.
  3. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills laxens innertemperatur är 45° och potatisen fått fin färg.
  4. Ansa och hyvla rädisorna tunt. Garnera gratängen med rädisor och dillkvistar.