Strömming är en billig och god vardagsfisk som lätt glöms bort.
Med lite rökt lax förgylls strömmingsrätten och serveras med potatismos, smaksatt med skånsk senap.
För 4 person(er)
Ingredienser
600 g
rensad strömming
1 tsk
salt
1 krm
svartpeppar, nymald
100 g
rökt lax, i tunna skivor
0,5 dl
dill, hackad
1 dl
ströbröd
Senapsmos
1 kg
potatis
1 msk
smör
2,5 dl
mjölk
3 msk
skånsk senap
1 tsk
salt
1 krm
svartpeppar, nymald
Laxfylld strömming med senapsmos – gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skölj och torka av strömmingen. Klipp bort ryggfenan. Lägg upp strömmingarna på en skärbräda med köttsidan upp, salta och peppra.
Lägg en bit lax på varannan strömming och strö över dill.
Lägg resten av strömmingarna ovanpå. Vänd dem i ströbröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek i mitten av ugnen ca 10 min, eventuellt med grill de sista minuterna.
Skala potatisen och skär den i bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten.
Låt rinna av och pressa eller stöt med potatisstöt. Rör ner smör, mjölk, senap och smaka av med salt och peppar.
Servera de nystekta strömmingarna med senapsmoset.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till
dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.