Laxfilé med couscouspanering

Grönsakerna förvälls var för sig och blandas strax före servering med den heta buljongen.

Laxfilé med couscouspanering

 

1. Sätt ugnen på 250°. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra. Vispa upp äggvitan lätt. Blanda couscous med kryddorna. Doppa fisken i äggvita och vänd den runt om i couscous.
2. Häll lite olivolja i en ugnssäker form. Lägg i fiskbitarna och ringla över resten av oljan.
3. Koka upp ca 2 liter lättsaltat vatten. Skala potatis och morötter. Skär potatisen i bitar och morötterna i stavar. Ansa och skölj purjolöken, skär den i strimlor. Dela broccolin i buketter.
4. Förväll bönorna ca 3 min. Ta upp och lägg dem i iskallt vatten. Förväll sedan morötter ca 5 min, broccoli ca 4 min. Koka potatisen mjuk. Spara ett par dl av kokspadet till fonden.
5. Fond: Skala och skiva ingefära tunt. Blanda alla ingredienser utom lime i en kastrull. Koka upp, koka 5-10 min. Ställ åt sidan, låt stå och dra en stund. Tillsätt limeskal och saft. Smaka av.
6. Baka laxen 10 min i övre delen av ugnen. Hetta upp fonden och späd med lite av kokspadet. Värm grönsakerna i fonden. Lägg upp grönsaker, fond och lax på varma djupa tallrikar. Ös lite fond över laxen. Servera med timjan och lime.

Recept från