Laxfilé i ugn med sesampurjo och varm soja

00000

Recept på laxfilé i ugn med sesampurjo och varm soja. Laxen behöver inget extra salt när den steks i ugnen. Sältan från sojan som hälls på vid servering räcker.

För 4 personer

Ingredienser

600 g benfri laxfilé
1 purjolök
2 tsk sesamolja
1 tsk + 1/2 dl ljus soja
2 tsk wasabipasta
3 dl sushiris
150 g sojabönor frysta
salt, nymald svartpeppar

10 min + 20 min i ugn

Laxfilé i ugn med sesampurjo och varm soja – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg laxen på en plåt eller på ett bakplåtspapper i en ugnssäker form. Stek laxen mitt i ugnen ca 20 min, tills innertemperaturen är 55°.
  2. Ansa och finstrimla purjolöken. Blanda det gröna med sesamolja och 1 tsk soja. Blanda 1/2 dl soja och wasabi.
  3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Rör ner det vita på purjolöken och sojabönor när ca 2 min återstår av koktiden.
  4. Värm sojan. Lägg sesampurjon på laxen. Servera med sojaböns-riset och den varma sojan.

Provkökets tips!

Servera sesampurjolöken vid sidan om för en mer barnvänlig variant.