Laxfärstårta med räkor

Serveras helt nygräddad, kall eller lätt uppvärmd (svept i aluminiumfolie i 150° ugn ca 20 min). Vill du förbereda i mycket god tid kan laxfärsen förvaras fryst.

1. Värm ugnen till 150°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm form med löstagbar kant.
2. Skär laxköttet från skinnet och skär bort strimlan av brungrått kött utmed fiskens sida. Skär laxköttet i bitar.
3. Finfördela laxen i matberedare med kniv. Tillsätt ägg, tomatpuré, konjak, salt och peppar och slutligen grädden lite i taget. Rör till sist ner dillen för hand.
4. Häll smeten i formen, släta till ytan och grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 50 min. Vid 70° innertemperatur är laxtårtan gräddad. Ta ut och låt den stanna till ca 10 min innan den läggs upp och serveras varm eller ställs att kallna helt.
5. Skala räkorna, lägg sparrisen i kokande vatten 1 minut, sila upp och doppa den snabbt i kallt vatten. Skölj salladen, skala och skär avokadon i bitar – pressa citron över så att den inte mörknar. Klyv tomater eller jordgubbar.
6. Serveras laxfärsen kall kan du dekorera den i förväg och bara lägga på avokadon till sist. Vill du bjuda den uppvärmd kan du ha dekorgrönsakerna förberedda så att det bara är att lägga på dem vid serveringen.

Recept från