Laxtårta – gör så här:
- Värm ugnen till 150°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm form med löstagbar kant.
- Skär laxköttet från skinnet och skär bort strimlan av brungrått kött utmed fiskens sida. Skär laxköttet i bitar.
- Finfördela laxen i matberedare med kniv. Tillsätt ägg, tomatpuré, konjak, salt och peppar och slutligen grädden lite i taget. Rör till sist ner dillen för hand.
- Häll smeten i formen, släta till ytan och grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 50 min. Vid 70° innertemperatur är laxtårtan gräddad. Ta ut och låt den stanna till ca 10 min innan den läggs upp och serveras varm eller ställs att kallna helt.
- Skala räkorna, lägg sparrisen i kokande vatten 1 minut, sila upp och doppa den snabbt i kallt vatten. Skölj salladen, skala och skär avokadon i bitar – pressa citron över så att den inte mörknar. Klyv tomater eller jordgubbar.
- Serveras laxfärsen kall kan du dekorera den i förväg och bara lägga på avokadon till sist. Vill du bjuda den uppvärmd kan du ha dekorgrönsakerna förberedda så att det bara är att lägga på dem vid serveringen.