00000

Snabbgjord laxburgare med avokado, boston och mjukt hamburgerbröd passar både till vardag och fest.  

För 4 burgare:

Ingredienser

400 g laxfilé, utan skinn och ben
100 g kallrökt lax
1 msk tomatpuré
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk rapsolja

Snabb-boston:

0,5 gurka
0,5 röd paprika
1 klyfta gul lök
1 msk senapsfrön, gula
1 msk ättiksprit, (12 %)
2 msk strösocker
2 krm salt

Tillbehör:

2 avokador
4 hamburgerbröd
4 msk majonnäs
1 gemsallad

30 minuter

Laxburgare med boston och avokado – gör så här:

  1. Skär färsk och rökt lax i mindre bitar. Mixa lite slarvigt i en matberedare, det får gärna vara lite bitar kvar. Tillsätt ägget och arbeta in det. Krydda med salt och peppar. Forma färsen till fyra släta burgare.
  2. Stek burgarna i olja på medelvärme ca 4 min på varje sida.
  3. Bostongurka: Skala gurkan och halvera den. Gröp ut kärnorna. Skär gurkan i små tärningar. Kärna ur och tärna paprikan fint. Skala och finhacka löken. Blanda gurka, paprika, lök, senapsfrön, ättika, socker och salt.
  4. Halvera avokadorna och ta bort kärnorna. Gröp ur med sked eller skär fruktköttet i skivor.
  5. Dela hamburgerbröden och rosta eller stek dem lätt. Bred majonnäs på den undre brödhalvan. Lägg på sallad och burgarna och toppa med snabb-boston och avokado.