3.63.63.63.63.6

Lax- och zucchinispett med rostad dillbulgur, sparris och krämig citronsås är en riktig sommarrätt. Bulgur och dillolja kan förberedas dagen före servering. Rosta bulgur med dillolja strax före servering. Receptet kan lätt dubbleras.  

För 4 personer:

Ingredienser

600 g laxfilé, skinn- och benfri
1 tsk fänkålsfrön
2 krm chiliflakes
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald
2 zucchini, (500 g)
2 msk olivolja

Rostad dillbulgur:

3 dl fullkornsbulgur
3 msk olivolja
3 msk dill, grovhackad
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Krämig citronsås:

2 dl crème fraiche
1 citron
2 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta, liten
1 msk honung
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

250 g grön sparris
1 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald
2 citroner
1 fänkålsstånd
50 g pinjenötter
örter, t ex shizokrasse

50 minuter + 15 minuter i ugn + tid på grillen

Lax- och zucchinispett med rostad dillbulgur – gör så här:

  1. Bulgur: Sätt ugnen på 200°. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen, lyft kastrullen från plattan efter halva tiden. Häll av eventuellt överbliven vätska. Häll bulgurn i en ugnssäker form.
  2. Mixa samman olja, dill, salt och peppar. Häll oljan över bulgurn och rör om ordentligt så att allt täcks noga. Rosta mitt i ugnen ca 15 min, rör om efter halva tiden.
  3. Sås: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda crème fraiche och majonnäs med citronskal, pressad vitlök och honung. Krydda med salt och peppar.
  4. Skär laxfilén i 3 x 3 cm stora kuber. Blanda dem med fänkålsfrön, chiliflakes, salt och peppar.
  5. Hyvla zucchinin tunt på längden på mandolin eller med osthyvel. Pensla längderna med olja på båda sidor och strö över flingsalt och peppar. Varva laxkuber och zucchini på grillspett.
  6. Lägg sparrisen på ett fat och blanda med olja, flingsalt och peppar. Grilla runt om tills de fått färg. 7. Dela citronerna och grilla dem med snittytan nedåt. Hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin. Lägg den i iskallt vatten så den behåller sin krispighet.
  7. Rosta pinjenötterna på medelvärme i en torr stekpanna.
  8. Låt fänkålen rinna av. Lägg på ett fat tillsammans med sparris, citroner och örter. Strö över pinjenötterna.
  9. Grilla spetten runt om tills de fått färg, passa noga så att laxen inte blir torr, beräkna ca 8 min.
  10. Servera laxspetten tillsammans med rostad bulgur, sås och grönsaker.