Lax- och sparrispaj

Recept på lax- och sparrispaj. En ljuvlig paj med primörer, ost och kallrökt lax.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 krm salt
  • 1 - 2 msk vatten

Fyllning

  • 1 knippa grön sparris - (250 g)
  • 200 g kallrökt lax
  • 1 bit purjolök - (ca 15 cm)
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl ost - riven, lagrad
  • 1 msk smörgåskrasse - klippt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt formen vila i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga ­pajbottnen. Förgrädda mitt i ugnen 10–15 min.

  3. Fyllning: Bryt av den nedre ­delen på sparrisen. Koka i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt rinna av.

  4. Strimla laxen. Ansa och strimla purjolöken. Fördela sparris, lax och purjolök i pajskalet. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills fyllningen är gyllene och har stannat. Klipp över smörgåskrasse och servera.

  6. Går att frysa? Lax- och sparrispaj går inte att frysa, eftersom grön­sakerna släpper mycket vätska vid upptining.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!