Lax- och skaldjursterrin med citroncrème

Recept på lax- och skaldjursterrin med citroncrème av Fredrik Eriksson. Gör gärna terrinen en dag i förväg så att den hinner svalna helt.

För 10-12 personer på buffé:

Ingredienser

600 g laxfilé skinn- och benfri
1 burk räkor i lag (350 g)
1 burk kräftstjärtar i lag (350 g)
2 tsk salt
2 krm cayennepeppar
2 ägg
3 dl vispgrädde

Sås:

2 dl smetana
0,5 citron
2 msk olivolja med citronsmak
2 krm salt
krm svartpeppar nymald

Garnering:

friséesallad
citron
citron

25 minuter + 1 timme i ugn

Lax- och skaldjursterrin med citroncrème – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Ställ samtidigt in en liten långpanna i ugnen med vatten. Skär fisken i mindre bitar. Låt skaldjuren rinna av och finhacka dem.
  2. Mixa laxen med salt och peppar i en matberedare. Tillsätt äggen. Späd med grädde under maskinens gång och mixa till en slät färs. Ta upp färsen i en skål och blanda i skaldjuren.
  3. Fördela smeten i en smord avlång ugnssäker form, ca 1 1/2 liter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Slå formen i köksbänken några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner.
  4. Grädda terrinen i vattenbadet ca 1 timme.  Låt terrinen svalna innan den ställs i kylen och får kallna.
  5. Sås: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut ca 2 msk saft. Blanda smetanan lite ”slarvigt” med citronskal och -saft, olja, salt och peppar.
  6. Skär terrinen i skivor och lägg upp på ett fat. Garnera med friséesallad, citronklyftor och dill. Servera med såsen.

 

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Lax, Övrigt