Lax- och skaldjursterrin med citroncrème

Recept på lax- och skaldjursterrin med citroncrème av Fredrik Eriksson. Gör gärna terrinen en dag i förväg så att den hinner svalna helt.
Servera terrinen med krämig smetana smaksatt med citron.
Servera terrinen med krämig smetana smaksatt med citron. Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - skinn- och benfri
  • 1 burk räkor - i lag (350 g)
  • 1 burk kräftstjärtar - i lag (350 g)
  • 2 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl vispgrädde

Sås

  • 2 dl smetana
  • 0,5 citron
  • 2 msk olivolja - med citronsmak
  • 2 krm salt
  • krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • friséesallad
  • citron
  • citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Ställ samtidigt in en liten långpanna i ugnen med vatten. Skär fisken i mindre bitar. Låt skaldjuren rinna av och finhacka dem.

  2. Mixa laxen med salt och peppar i en matberedare. Tillsätt äggen. Späd med grädde under maskinens gång och mixa till en slät färs. Ta upp färsen i en skål och blanda i skaldjuren.

  3. Fördela smeten i en smord avlång ugnssäker form, ca 1 1/2 liter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Slå formen i köksbänken några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner.

  4. Grädda terrinen i vattenbadet ca 1 timme.  Låt terrinen svalna innan den ställs i kylen och får kallna.

  5. Sås: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut ca 2 msk saft. Blanda smetanan lite ”slarvigt” med citronskal och -saft, olja, salt och peppar.

  6. Skär terrinen i skivor och lägg upp på ett fat. Garnera med friséesallad, citronklyftor och dill. Servera med såsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!