44444

Lax- och räksmörgåstårta är en klassisk smörgåstårta som ska garneras strax före servering. Servera direkt.

För 6-8 bitar:

Ingredienser

6 hällakakor

Laxfyllning:

200 g lax, kallrökt i bit
200 g färskost, naturell
1 krm svartpeppar, nymald

Räkfyllning:

500 g räkor, med skal
75 g lax, gravad i bit
2 ägg, hårdkokta
0,5 schalottenlök
2 msk majonnäs
2 msk dill, hackad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

2 dl majonnäs
6-8 lax, gravad, i tunna skivor  
200 g räkor, med skal
1 ägg, hårdkokt
4 rädisor
dill
ärtskott

1 timme

Lax- och räksmörgåstårta – gör så här:

  1. Laxfyllning: Skär laxen mindre bitar. Mixa den tillsammans med färskosten till en kräm. Krydda med peppar.
  2. Räkfyllning : Skala och hacka räkorna. Hacka laxen. Skala och hacka ägg och lök. Blanda räkor, lax, ägg och lök med majonnäs och dill. Krydda med salt och peppar.
  3. Bred laxfyllning på tre brödrundlar och räkfyllning på två. Varva lax- och räkbröden och lägg den sista bröd-rundeln överst.
  4. Spritsa majonnäsen tunt på kanterna och på det översta brödet. Bred sedan ut den med en palett.
  5. Forma laxskivorna till rosor. Skala räkorna. Skala ägget och skär det i klyftor. Ansa och halvera rädisorna.
  6.   Garnera smörgåstårtan med lax, räkor, ägg, rädisor och dill. Sätt ärtskott på sidorna och servera.
Fler recept med: Buffémat, Dop, Fisk, Lax, Skaldjur, Student