4.44.44.44.44.4

Lax- och räkdumplings i chilibuljong läggs i en mustig buljong med fräsch smak av citrongräs. Den kinesiska chinkiangvinägern kan bytas ut mot risvinäger.

För 30 dumplings:

Ingredienser

30 wontondegplattor, eller dumplingdegplattor
150 g laxfilé, utan skinn
150 g räkor, skalade
2 salladslökar
1 msk ingefära, riven
1 msk soja, ljus

Chilibuljong:

1 citrongräs
8 dl hönsbuljong, från tärning eller fond
0,5 dl chinkiang, kinesisk svart vinäger
3 msk ostronsås
1 msk sesamolja, rostad
1 tsk chiliflakes
1 morot
100 g sockerärter
50 g babyspenat
1 dl thaibasilika

Garnering:

2 msk furikake, eller sesamfrön blandat med sjögräschips

45 minuter

Lax- och räkdumplings i chilibuljong – gör så här:

  1. Skär laxen i små tärningar och hacka räkorna. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda lax, räkor, salladslök, riven ingefära och soja.
  2. Fyll varje degark med 1 msk fyllning. Fukta kanten med lite vatten och nyp ihop degen i små veck. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper som pudrats med vetemjöl så att dumplingarna inte klibbar fast på underlaget. Ställ kallt tills de ska ångas eller frys in dem styckvis.
  3. Ånga dumplingarna i en bambukorg eller ånginsats på ett mindre galler. Lägg smörgåspapper eller några blad salladskål under för att de inte ska klibba fast.
  4. Chilibuljong: Krossa citrongräset mot skärbrädan och skär det i sneda bitar, det ska inte ätas. Koka upp buljong, citrongräs, vinäger, ostronsås, sesamolja och chili. Låt buljongen sjuda ca 5 min.
  5. Skala och skär moroten i tunna strimlor. Finstrimla sockerärterna. Lägg morot, sockerärter och spenat i skålar. Lägg på dumplings och thaibasilika och häll på den heta buljongen. Strö på furikake eller sesamfrön och servera.