00000

Recept på lax med ugnsrostad fänkål och citrussmörsås. Börja med såsen och förbered sedan potatis och fänkål så att de kan gå in i ugnen efter laxen.

För 4 personer

Ingredienser

600 g laxfilé, gärna salmalax*
1 tsk röksalt
1 krm nymald svartpeppar

Citrussmörsås

2 msk strösocker
1/2 dl konc fiskfond
5 dl vatten
1 dl pressad apelsin
1/2 dl pressad citron
2 tsk Maizena majsstärkelse
50 g smör
1 krm nymald svartpeppar

Rostad potatis och fänkålssallad

600 g små potatisar
2 fänkålsstånd
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
150 g sockerärter

Garnering

1 blodgrape
citrusskal

20 min + ca 35 min i ugn

Lax med ugnsrostad fänkål och citrussmörsås – gör så här:

  1. Citrussmörsås: Smält sockret i en kastrull. Tillsätt fond, vatten, apelsin- och citronsaft. Låt koka ihop tills ca 3 dl återstår. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Rör ner smöret och krydda med peppar.
  2. Lax i ugn: Sätt ugnen på 200 grader. Skär laxen i bitar. Lägg den i en ugnssäker form. Strö på röksalt och peppar. Stek laxen mitt i ugnen till 50 grader innertemperatur, ca 8 min. Höj ugnsvärmen till 225 grader.
  3. Rostad potatis: Skala och halvera potatisen. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg potatis och fänkål i en ugnssäker form. Ringla över olja. Strö på salt och peppar. Stek mitt i ugnen 15–20 min. Lägg i ärterna. Stek ytterligare ca 5 min.
  4. Skala och skär blodgrapefrukten i hinnfria klyftor.
  5. Servera laxen med ugnsrostad potatis, fänkål och smörsås. Garnera med grapefrukt och citrusskal.

*Salmalax är odlad lax från Norge av hög kvalitet, säljs som skinn- och benfri utskuren filé.