1. Skär laxen i tunna skivor. Blanda alla ingredienser till vinägretten. Häll den över laxen.
2. Skala pepparroten och skiva den tunt med en potatisskalare. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg pepparroten i lagen. Låt koka under lock ca 30 min. Låt kallna i lagen.
3. Skala, kärna ur och skär avokadon i mindre bitar. Garnera laxen med pepparrot, avokado, enoki och dill.
Lax med sojavinägrett och syltad pepparrot
I detta recept har Tom använt slaget (buken) på laxen som man annars skär bort. Att servera den delen av laxen rå gör den mer smakrik.
För 4 person(er)
Ingredienser
400 g | laxfilé utan skinn och ben, (som varit fryst minst 2 dygn) |
Sojavinägrett:
1 tsk | chili, t ex spansk peppar, finhackad röd |
3 msk | soja, japansk |
3 msk | rapsolja |
0,5 tsk | sesamolja |
2 tsk | lime, pressad |
Syltad pepparrot:
100 g | pepparrot |
1 dl | ättiksprit, (12 %) |
2 dl | strösocker |
2 dl | vatten |
Garnering:
1 | avokado |
12 | dillvippor |
100 g | enokisvamp, 0,5 ask |