3.33.33.33.33.3

Lax med rotsellerigratäng serveras till laxen. Den kan serveras som en ­sallad eller lättstekt i lite smör om man hellre vill ha den varm. Gratängen passar fint även till stekt eller kallskuret kött.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g laxfilé
500 g rotselleri
500 g potatis
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl lätt crème fraiche
2 msk timjan
rapsolja, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

80 g babyspenat

30 minuter

Lax med rotsellerigratäng – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva rotsellerin lövtunt. Skala och skiva potatisen ca 2 mm tjockt. Blanda rotselleri och potatis i en vid kastrull och häll över 5 dl vatten. Smula i buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 min.
  2. Blanda ner crème fraiche, timjan, 2 krm peppar och 1/2 tsk salt i kastrullen. Låt puttra utan lock ca 5 min. Häll över alltsammans i en ugnssäker form. ­Gratinera  mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen fått färg.
  3. Skär laxfilén i portionsstora bitar. Strö på 1 tsk salt och stek
    i 1 tsk rapsolja i en stekpanna på strax över medelvärme ca 3 min på varje sida. Dra bort från värmen men låt fisken ligga kvar ca 2 min.
  4. Servera laxen med rotselleri­gratäng och spenat.

Recept av Charlotte Jenkinson