Lax med rostad potatis och honungsdressing

Lax tillsammans med citron, rödlök och söt dressing passar fint 
till de milda smakerna av potatis, morötter och bönor på fatets botten.

30 min

Lax med rostad potatis och honungsdressing

 

1. Sätt ugnen på 250º. Dela potatisen och lägg i en bunke. Blanda med 1 msk olivolja och krydda med 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
2. Fördela potatisen på ett ugnssäkert fat med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen ca 25 min.
3. Ansa bönorna. Skala och hyvla moroten. Koka grönsakerna 1–2 min och skölj dem i iskallt vatten.
4. Skala och skär löken i 1/2 cm tjocka skivor.
5. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och krydda med 3/4 tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar.
6. Skär laxen i kuber. Skär citronen i 1/2 cm tjocka skivor. Låt lax och citron rinna av på hushållspapper.
7. Hetta upp 1 tsk rapsolja i en stekpanna. Stek citronskivorna tills de får vacker färg, 1–2 min. Ta upp dem och stek laxen ca 5 min. Krydda med 1 tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar. Tillsätt morot och bönor den sista minuten.
8. Blanda potatis, bönor, morot och persilja på ett stort fat. Toppa med laxen. Garnera med lök- och citronskivorna. Ringla över dressingen.

Recept från /LagaLätt