00000

Lax tillsammans med citron, rödlök och söt dressing passar fint 
till de milda smakerna av potatis, morötter och bönor på fatets botten.

För 4 portioner

Ingredienser

800 g småpotatis, t ex delikatesspotatis
150 g haricots verts el sockerärter
1 stor morot
1 rödlök
1 citron
450 g laxfilé utan skinn
1/2 dl strimlad persilja
oliviolja och rapsolja
salt, flingsalt + nymald svartpeppar

Dressing

1 msk dijonsenap
2 msk honung flytande
1 msk kapris
1 msk olivolja
saft av 1 citron

30 min

Lax med rostad potatis och honungsdressing

  1. Sätt ugnen på 250º.
  2. Dela potatisen och lägg i en bunke. Blanda med 1 msk olivolja och krydda med 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
  3. Fördela potatisen på ett ugnssäkert fat med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen ca 25 min.
  4. Ansa bönorna. Skala och hyvla moroten. Koka grönsakerna 1–2 min och skölj dem i iskallt vatten.
  5. Skala och skär löken i 1/2 cm tjocka skivor.
  6. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och krydda med 3/4 tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar.
  7. Skär laxen i kuber. Skär citronen i 1/2 cm tjocka skivor. Låt lax och citron rinna av på hushållspapper.
  8. Hetta upp 1 tsk rapsolja i en stekpanna. Stek citronskivorna tills de får vacker färg, 1–2 min. Ta upp dem och stek laxen ca 5 min. Krydda med 1 tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar. Tillsätt morot och bönor den sista minuten.
  9. Blanda potatis, bönor, morot och persilja på ett stort fat. Toppa med laxen. Garnera med lök- och citronskivorna. Ringla över dressingen.