Lax med rökt räkröra och dillcrostini  

Recept på lax med rökt räkröra och dillcrostini. De rökta räkorna ger karaktär till den fina laxen.
Petra Lindstrand
Sophie Berlin
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 700 g lax - färsk gärna Salma
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk salt
  • 2 msk olivolja

Räkröra

  • 200 g räkor - rökta
  • 1 burk lyxräkor - handskalade i lag (300 g)
  • 1 dl majonnäs - gärna Hellmann’s
  • 0,5 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt

Dillcrostini

  • 1 baguette
  • 1 kruka dill
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 krm flingsalt

Gör så här

  1. Blanda socker och salt och strö över laxen. Låt stå i rumstemperatur ca 15 min.

  2. Torka av laxen med hushållspapper och gnid in den med olja. Stek laxen hastigt runt om i torr het panna ca 2 min på varje sida. Lägg den på ett fat och ställ i kylen ca 1 timme.

  3. Dillcrostini: Sätt ugnen på 150°. Skär baguetten i tunna avlånga skivor. Grovhacka dillen och lägg i en mixerskål med oljan. Mixa slätt med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).

  4. Pensla bröden med dilloljan och strö över flingsalt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 10 min, tills de blivit frasiga.

  5. Räkröra: Skala de rökta räkorna. Häll av spadet från lyxräkorna. Grovhacka alla räkor och blanda med majonnäs, citronsaft och salt.

  6. Skär laxen i 1 cm tjocka skivor och lägg på ett fat. Servera med räkröra och crostini.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!