44444

Lax är inga konstigheter, inte ens med rödvinssås, stekt svamp och fläsktärningar! En oväntad om än klassisk kombination som lyfter laxen till gourmetnivåer.

För 4 personer:

Ingredienser

4 portionsbitar laxrygg, à 125 g
0,5 tsk salt
1 msk smör

Sås:

2 schalottenlökar
1 morot, liten
1 vitlöksklyfta, liten
4 sardellfiléer
2 msk smör
1 lagerblad
1 krm timjan
3 dl rött vin
3 dl vatten
2 msk kalvfond, konc
2 tsk majsstärkelse, Maizena
2 msk svartvinbärsgelé

Potatis:

500 g småpotatisar
2 msk smör
0,5 tsk salt
1 msk ströbröd

Tillbehör:

75 g sidfläsk, rimmat
250 g champinjoner
1 msk smör
150 g gröna bönor
2 krm salt

40 minuter

Lax med rödvinssås och svamp – gör så här:

  1. Rödvinssås: Skala lök, morot och vitlök. Finhacka moroten, löken och sardellerna. Fräs i smör i en kastrull ca 1 minut. Tillsätt lagerblad, ­timjan, vin, vatten och kalvfond. Låt såsen sjuda utan lock tills ca 2 dl återstår. Sila såsen och pressa lätt med en sked så att all vätska pressas ut. Häll såsen i en ny kastrull. Vispa ner majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Sjud såsen tills den tjocknar. Smaksätt med gelé.
  2. Potatis: Skala och koka potatisarna ca 5 min i lättsaltat vatten. Sätt ugnen på 225°. Häll bort kokvattnet och blanda potatisen med smör i en ugnssäker form. Salta och strö över ströbröd. Stek dem mitt i ugnen tills de är mjuka och fått fin färg. Sänk värmen till 175°.
  3. Lax: Salta laxen, bryn den i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Lägg över i en ugnssäker form, stek dem mitt i ugnen, ca 10 min.
  4. Tillbehör: Skär fläsket i små bitar. Stek det knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Ansa svamparna. Stek dem först i torr stekpanna ca 3 min så de släpper vätskan. Tillsätt sedan smöret, stek ytterligare 2–3 min, tills de fått fin färg. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola dem hastigt i kallt vatten så de ­behåller den gröna färgen. Krydda med salt.
  5. Servera laxen med sås, fläsk, potatis och bönor.

Tips! En bra bjudrätt som kan förberedas i god tid. Laxen kan stekas och ­sättas in i ugn strax före servering. Även såsen kan göras i förväg och bara värmas.