Lax med rödvinssås och svamp

Lax är inga konstigheter, inte ens med rödvinssås, stekt svamp och fläsktärningar! En oväntad om än klassisk kombination som lyfter laxen till gourmetnivåer.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 portionsbitar laxrygg - à 125 g
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 morot - liten
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 4 sardellfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1 krm timjan
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 2 msk svartvinbärsgelé

Potatis

  • 500 g småpotatisar
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk ströbröd

Tillbehör

  • 75 g sidfläsk - rimmat
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 150 g gröna bönor
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Rödvinssås: Skala lök, morot och vitlök. Finhacka moroten, löken och sardellerna. Fräs i smör i en kastrull ca 1 minut. Tillsätt lagerblad, ­timjan, vin, vatten och kalvfond. Låt såsen sjuda utan lock tills ca 2 dl återstår. Sila såsen och pressa lätt med en sked så att all vätska pressas ut. Häll såsen i en ny kastrull. Vispa ner majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Sjud såsen tills den tjocknar. Smaksätt med gelé.

  2. Potatis: Skala och koka potatisarna ca 5 min i lättsaltat vatten. Sätt ugnen på 225°. Häll bort kokvattnet och blanda potatisen med smör i en ugnssäker form. Salta och strö över ströbröd. Stek dem mitt i ugnen tills de är mjuka och fått fin färg. Sänk värmen till 175°.

  3. Lax: Salta laxen, bryn den i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Lägg över i en ugnssäker form, stek dem mitt i ugnen, ca 10 min.

  4. Tillbehör: Skär fläsket i små bitar. Stek det knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Ansa svamparna. Stek dem först i torr stekpanna ca 3 min så de släpper vätskan. Tillsätt sedan smöret, stek ytterligare 2–3 min, tills de fått fin färg. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola dem hastigt i kallt vatten så de ­behåller den gröna färgen. Krydda med salt.

  5. Servera laxen med sås, fläsk, potatis och bönor.

  6. Tips! En bra bjudrätt som kan förberedas i god tid. Laxen kan stekas och ­sättas in i ugn strax före servering. Även såsen kan göras i förväg och bara värmas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!