Lax i ugn med risnudelsallad och koriandermajonnäs

Recept på lax i ugn med risnudelsallad och koriandermajonnäs. Låt gärna laxen marinera i teriyakisåsen en stund. Är du inte glutenintolerant finns det även färdig teriyakisås på flaska att köpa. Det finns också glutenfri färdig teriyakisås nu, men det är inte alla handlare som tar in den.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g laxfilé utan skinn och ben
1 msk furikake eller sesamfrön
0,5 msk flingsalt
1 zucchini
2 rödlökar
150 g sockerbönor
180 g risnudlar platta
1 msk olivolja
70 g mangoldskott röda 

Teriyakisås:

1,5 dl soja glutenfri
0,5 dl sweet chilisås
3 msk rårörsocker
0,5 dl risvinäger
1 msk ingefära finriven
1 msk sesamolja
0,5 msk majsstärkelse Maizena

Majonnäs:

1 ägg eller 4 msk kikärtsspad
2 tsk dijonsenap
1,5 tsk lime pressad
2,5 dl rapsolja
1 kruka koriander
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald 

20 minuter + 15 minuter i ugn

Lax i ugn med risnudelsallad och koriandermajonnäs – gör så här:

  1. Teriyakisås: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ca 3 min. Rör ihop majsstärkelsen med lite vatten och vispa ner i såsen under kokning. Låt svalna.
  2. Majonnäs: Häll ägget eller kikärtsspadet i en mixerskål (spara kikärterna till onsdagen) med senap och limesaft. Tillsätt oljan, lite i taget under kraftig vispning. Grovhacka och tillsätt koriandern. Mixa slätt med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
  3. Lax: Sätt ugnen på 200°. Skät laxen i 4 bitar. Lägg dem på en smord plåt. Häll över teriyakisåsen. Strö över furikake och flingsalt. Skär zucchinin i mindre bitar. Skala och skär löken i skivor. Lägg lök och zucchini runt om laxen. Tillaga mitt i ugnen till 54° innertemperatur, ca 15 min.
  4. Strimla sockerbönorna. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och skölj nudlarna lätt i vatten. Tillsätt olja, sockerbönor och mangoldskott. Servera laxen med nudlar och majonnäs.