00000

Den varmrökta laxen blir extra god om man värmer den lite i ugnen före serveringen. Till fisken är det gott med ninonsåsen med lätt smak av pepparrot samt spenatpaj eller färskpotatis och lättkokta sommarprimörer.

För 6 person(er)

Ingredienser

1 kg varmrökt lax

Mandel- och citronströssel:

0,5 dl mandel, flagad
0,75 dl bladpersilja
1 citron, rivet skal
1 msk olja
0,5 krm salt
1 msk parmesanost, riven

Ninonsås:

0,5 gul lök
1,5 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
3 dl gröna ärter
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 tsk pepparrot
0,5 tsk salt

1. Värm ugnen till 225°. Svep in fisken i folie och lägg in den mitt i ugnen ca 15 minuter.
2. Gör under tiden strösslet. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Hacka persiljan. Blanda försiktigt mandel, persilja, citronskal, olja, salt och ost.
3. Lossa på skinnet och ta bort det. Bred ut citronströsslet på fisken.
4. Ninonsås: Skala och klyfta löken. Koka upp vatten och lägg ner buljongtärning, lök och ärter. Låt det koka ca 5 minuter utan lock.
5. Häll bort buljongen och kör ärter och lök i en matberedare eller mixer. Låt det kallna.
6. Blanda lök och ärtpurén med majonnäs och gräddfil. Smaka av med pepparrot och salt. Servera med spenatpaj.