Lax med karamelliserad lök och dragon

Recept på lax med karamelliserad lök och dragon. Rödlök som smaksätts med ­vinäger och dragon är gott till lax och luftigt potatismos.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g potatis mjölig
4 bitar laxfilé (à 150 g)
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk honung
1 tsk dragon
250 g sparrisbroccoli (bellaverde)
rödvinsvinäger, smör, salt, nymald svartpeppar

 25 minuter + 15 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av men spara kokvattnet. Mosa potatisen och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Späd moset med ca 2 dl av det varma kokvattnet.
  2. Skala och hacka rödlök och vitlök. Stek på medelvärme i 1 msk smör ca 10 min, så att löken blir genomskinlig och karamelliserad. Häll på 1 msk vinäger och fortsätt steka ca 1 minut. Blanda ner honung och dragon.
  3. Krydda laxbitarna med 1 tsk salt och lägg dem i en ugnssäker form. Fördela lökblandningen på laxen. Spara 1/2 dl till serveringen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.
  4. Koka sparrisbroccolin i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt rinna av.
  5. Servera laxen med resten av lökhacket, mos och sparrisbroccoli.