3.73.73.73.73.7

Recept på lax med hummerbuljong och citronmajonnäs. Hummerbuljongen går bra att göra i förväg och värma före servering.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g laxfilé, utan skinn och ben
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör

Hummerbuljong:

1 hummer
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk fänkålsfrön, hel
1 msk tomatpuré
0,5 krm saffran
2 msk rapsolja
2 dillstjälkar
1 lagerblad
1 liter vatten
1 dl vitt vin, torrt
1 msk hummerfond, konc
0,5 tsk salt
1 msk smör

Citronmajonnäs:

1 dl majonnäs
1 tsk citronskal, rivet
1 krm salt
1 krm cayennepeppar

Grönsaker:

300 g potatis
3 morötter
3 stjälkar selleri
5 salladslökar

1 timme

Lax med hummerbuljong och citronmajonnäs – gör så här:

  1. Buljong: Halvera hummern. Ta bort  magsäcken, som sitter närmast huvudet. Ta även bort den mörka tarmen. Ta ut allt kött, rom och smör som sitter i främre delen av halvan. Skrapa väl. Knäck klor och leder med baksidan av en kraftig kniv eller med nötknäppare. Ta ut klorna hela.
  2. Krossa hummerskalen. Skala och skär morot, lök och vitlök i små bitar.
  3. Bryn hummerskal, grönsaker, fänkålsfrön, tomatpuré och saffran i olja tills det fått lite färg. Lägg i dillstjälkar och lagerblad och häll över vatten och vin. Tillsätt fonden och låt koka upp. Sjud under lock ca 30 min på svag värme. Sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen, tillsätt salt och smör och koka ihop tills 5 dl återstår. Låt kallna.
  4. Skala potatis och morötter. Skär potatisen i bitar och morötterna i slantar, lite på snedden. Ansa och skär sellerin i sneda bitar. Ansa salladslöken och skär bitar. Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 5 min. Lägg i morötterna och koka ytterligare ca 5 min. Tillsätt selleri och lök och koka upp. Låt rinna av.
  5. Citronmajonnäs: Blanda alla ingredienser.
  6. Skär laxen i portionsbitar. Krydda med salt och peppar. Stek laxen i smör en stekpanna på medelvärme ca 3 min på varje sida.
  7. Fördela grönsakerna i djupa tallrikar. Lägg på lax och en klick citronmajonnäs. Garnera med dill och sparat hummerkött. Häll på hummerbuljong och servera direkt.