Lax med hummerbuljong och citronmajonnäs  

Recept på lax med hummerbuljong och citronmajonnäs. Hummerbuljongen går bra att göra i förväg och värma före servering.
Klicka här eller på bilden för recept.
Klicka här eller på bilden för recept. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör

Hummerbuljong

  • 1 hummer
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk fänkålsfrön - hel
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 krm saffran
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dillstjälkar
  • 1 lagerblad
  • 1 l vatten
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 msk hummerfond - konc
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör

Citronmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 1 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar

Grönsaker

  • 300 g potatis
  • 3 morötter
  • 3 stjälkar selleri
  • 5 salladslökar

Gör så här

  1. Buljong: Halvera hummern. Ta bort  magsäcken, som sitter närmast huvudet. Ta även bort den mörka tarmen. Ta ut allt kött, rom och smör som sitter i främre delen av halvan. Skrapa väl. Knäck klor och leder med baksidan av en kraftig kniv eller med nötknäppare. Ta ut klorna hela.

  2. Krossa hummerskalen. Skala och skär morot, lök och vitlök i små bitar.

  3. Bryn hummerskal, grönsaker, fänkålsfrön, tomatpuré och saffran i olja tills det fått lite färg. Lägg i dillstjälkar och lagerblad och häll över vatten och vin. Tillsätt fonden och låt koka upp. Sjud under lock ca 30 min på svag värme. Sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen, tillsätt salt och smör och koka ihop tills 5 dl återstår. Låt kallna.

  4. Skala potatis och morötter. Skär potatisen i bitar och morötterna i slantar, lite på snedden. Ansa och skär sellerin i sneda bitar. Ansa salladslöken och skär bitar. Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 5 min. Lägg i morötterna och koka ytterligare ca 5 min. Tillsätt selleri och lök och koka upp. Låt rinna av.

  5. Citronmajonnäs: Blanda alla ingredienser.

  6. Skär laxen i portionsbitar. Krydda med salt och peppar. Stek laxen i smör en stekpanna på medelvärme ca 3 min på varje sida.

  7. Fördela grönsakerna i djupa tallrikar. Lägg på lax och en klick citronmajonnäs. Garnera med dill och sparat hummerkött. Häll på hummerbuljong och servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!