55555

Lax med gräddstuvad vitkål, blandsvamp, persilja och pressad potatis görs av fryst fisk. Fryst lax är en perfekt råvara att ha på lut i frysen, med gräddkokt vitkål och pressad potatis blir det en härlig vardagsfest.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g laxfilé, i bitar, fryst, tinad, ACS-märkt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör

Gräddstuvad vitkål:

0,5 vitkålshuvud, färskt (500 g)
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
0,5 krm vitpeppar, nymald
30 g ost, lagrad, finriven

Pressad potatis:

500 g potatis, mjölig
2 msk smör, rumsvarmt

Stekt blandsvamp:

300 g blandsvamp, t ex trattkantareller, kantareller, champinjoner eller karljohansvamp
1 gul lök
2 msk smör
2 msk persilja, hackad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

40 minuter

Lax med gräddstuvad vitkål, blandsvamp, persilja och pressad potatis – gör så här:

  1. Kål: Skär kålen i bitar. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i kålen. Koka upp och sjud 2–3 min. Häll av vattnet och spola av kålen med kallt vatten så att kokningen avstannar.
  2. Smält smöret i en kastrull och strö över mjölet. Späd med mjölk och grädde och sjud under omrörning ca 3 min. Krydda med salt och peppar. Blanda i kål och ost.
  3. Pressad potatis: Skala och koka potatisen.
  4. Svamp: Ansa svampen. Skala och grovhacka löken. Stek svamp och lök i smör tills de fått fin färg. Blanda i persilja och krydda med salt och peppar.
  5. Stek laxen på båda sidor i smör. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och stek tills laxen är genomstekt 54–56°.
  6. Pressa potatisen och blanda med smör. Lägg kål, lax och svamp på tallrikar. Strö gärna över lite extra hackad persilja. Servera med pressad potatis.
Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter, Lax