3.63.63.63.63.6

Lax med färskost, valnötter och fänkålssallad är en snabb laxrätt som är både krämig och knaprig av färskost och nötter. En sallad med fänkål och äpple är gott till.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g lax, i portionsbitar
50 g valnötter
100 g färskost, gärna med salladslök eller gräslök (12 % fett)
2 fänkålsstånd, små, eller 1 stort
1 äpple, syrligt, grönt
3 msk vitvinsvinäger
olivolja, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

ris, eller couscous

20 minuter

Lax med färskost, valnötter och fänkålssallad – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Gör ett snitt i laxbitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord ugnssäker form. Strö över 1 tsk salt och 2 krm peppar.
  2. Hacka valnötterna och rör samman halva mängden med färskost. Lägg 2 msk på varje laxbit. Strö över resten av valnötterna. Ugnsbaka mitt i ugnen 12–15 min.
  3. Skär fänkål och urkärnat äpple tunt, gärna med mandolin. Blanda fänkål och äpple med vinäger, 1 msk olja, 1 krm salt och 1 krm peppar. Strö eventuellt över hackad fänkålsdill. Servera med ris eller couscous.