Lax med färskost, valnötter och fänkålssallad

Lax med färskost, valnötter och fänkålssallad är en snabb laxrätt som är både krämig och knaprig av färskost och nötter. En sallad med fänkål och äpple är gott till.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g lax - i portionsbitar
  • 50 g valnötter
  • 100 g färskost - gärna med salladslök eller gräslök (12 % fett)
  • 2 fänkålsstånd - små, eller 1 stort
  • 1 äpple - syrligt, grönt
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • ris - eller couscous

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Gör ett snitt i laxbitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord ugnssäker form. Strö över 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  2. Hacka valnötterna och rör samman halva mängden med färskost. Lägg 2 msk på varje laxbit. Strö över resten av valnötterna. Ugnsbaka mitt i ugnen 12–15 min.

  3. Skär fänkål och urkärnat äpple tunt, gärna med mandolin. Blanda fänkål och äpple med vinäger, 1 msk olja, 1 krm salt och 1 krm peppar. Strö eventuellt över hackad fänkålsdill. Servera med ris eller couscous.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!