4.14.14.14.14.1

Recept på lax i ugn med asiatisk pesto. Rau ram är en ört som påminner om koriander men med en pepprig ton, perfekt till fisk.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g laxfilé, utan skinn och ben
2 salladslökar
1 bit ingefära, färsk (25 g)
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
1 vitlöksklyfta
1 knippa rau ram, thaibasilika eller koriander
100 g jordnötter, salta
2 msk lime, pressad
0,5 dl solrosolja, eller jordnötsolja
0,5 tsk salt

15 minuter + 20 minuter i ugn

Lax med asiatisk pesto – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa och strimla löken. Skala och skär ingefäran i mindre bitar. Kärna ur och strimla chilin. Skala vitlöksklyftan. Repa bladen från örterna.
  2. Mixa lök, ingefära, chili, vitlök, örter, jordnötter, lime, olja och salt till en slät pesto.
  3. Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Bred över peston och tillaga mitt i ugnen tills laxens innertemperatur är 54°, beräkna ca 20 min.

Foto och recept: Simon Bajada