Lax med asiatisk nudelsallad
Ingredienser
- 600 g laxfilé - färsk med skinn
- 0,5 tsk salt
- 250 g bovete- och sötpotatisnudlar - t ex Terra sana eller risnudlar
- 1 gurka
- 1 zucchini
- 100 g salladslök
- 1 kruka thaibasilika
Marinad
- 50 g ingefära
- 1 dl soja - japansk
- 0,75 dl mirin (söt matlagningssake)
- 4 msk risvinäger
- 2 msk sesamolja
- 2 msk rapsolja
Tillbehör
- limeklyftor
Gör så här
-
Marinad: Skala och finhacka ingefäran. Blanda ingefära, soja, mirin, vinäger, sesamolja och rapsolja. Blanda 1 dl marinad med laxen. Låt marinera ca 15 min.
-
Ta upp laxen ur marinaden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt. Tillaga mitt i ugnen till 54–56° innertemperatur, beräkna ca 8 min.
-
Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten. Lägg nudlarna i en vid skål och blanda med resterande marinad.
-
Finstrimla gurka och zucchini, gärna på juliennemandolin. Ansa och finstrimla salladslöken. Repa basilikan, lägg undan några blad till garnering.
-
Koka upp resterande marinad från laxen, häll den över nudlarna. Tillsätt grönsaker och basilika och vänd ihop.
-
Ta bort skinnet från laxen och bryt laxen i stora bitar. Vänd försiktigt ihop lax och nudelsallad. Garnera med den sparade basilikan och lime.