Lax med asiatisk nudelsallad

Lax med asiatisk bovete- och sötpotatisnudelsallad passar bra på en fredag. Välj lax av bra kvalité,  gärna vildfångad. Den är både saftigare och godare än odlad lax. Var noga med att mäta innertemperaturen, om den grillas för länge blir den torr.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - färsk med skinn
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g bovete- och sötpotatisnudlar - t ex Terra sana eller risnudlar
  • 1 gurka
  • 1 zucchini
  • 100 g salladslök
  • 1 kruka thaibasilika

Marinad

  • 50 g ingefära
  • 1 dl soja - japansk
  • 0,75 dl mirin (söt matlagningssake)
  • 4 msk risvinäger
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk rapsolja

Tillbehör

  • limeklyftor

Gör så här

  1. Marinad: Skala och finhacka ingefäran. Blanda ingefära, soja, mirin, vinäger, sesamolja och rapsolja. Blanda 1 dl marinad med laxen. Låt marinera ca 15 min.

  2. Ta upp laxen ur marinaden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt. Tillaga mitt i ugnen till 54–56° innertemperatur, beräkna ca 8 min.

  3. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten. Lägg nudlarna i en vid skål och blanda med resterande marinad.

  4. Finstrimla gurka och zucchini, gärna på juliennemandolin. Ansa och finstrimla salladslöken. Repa basilikan, lägg undan några blad till garnering.

  5. Koka upp resterande marinad från laxen, häll den över nudlarna. Tillsätt grönsaker och basilika och vänd ihop.

  6. Ta bort skinnet från laxen och bryt laxen i stora bitar. Vänd försiktigt ihop lax och nudelsallad. Garnera med den sparade basilikan och lime.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!