4.24.24.24.24.2

Recept på lax i ugn med tomat. Hyvla ner fänkålen som blir över i en blandad sallad.

För 4 personer:

Ingredienser

4 bitar laxfilé, skinn- och benfri (à 125 g)
1 rödlök
0,5 fänkålsstånd
1 burk tomater, krossade (400 g)
1 dl dill, hackad
50 g ost, riven, lagrad  t ex parmesan eller västerbottens
olivolja, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

800 g potatis, kokt

Garnering:

dill

15 minuter + 12 minuter i ugn

Lax i ugn med tomat – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala löken. Skär lök och fänkål i tunna klyftor.
  2. Fräs klyftorna i  1 msk olja i en ugnssäker stekpanna. Häll på tomaterna. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar och sjud  såsen 2–3 min.
  3. Strö över dillen och lägg ner laxbitarna. Krydda laxen med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.  Ringla över 2 msk olja. Strö över osten. Tillaga mitt i ugnen ca 12 min. Garnera med dill . Servera med  krossad eller pressad potatis.