Lax i ugn med tomat

Recept på lax i ugn med tomat. Hyvla ner fänkålen som blir över i en blandad sallad.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé - skinn- och benfri (à 125 g)
  • 1 rödlök
  • 0,5 fänkålsstånd
  • 1 burk tomater - krossade (400 g)
  • 1 dl dill - hackad
  • 50 g ost - riven, lagrad  t ex parmesan eller västerbottens
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 800 g potatis - kokt

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala löken. Skär lök och fänkål i tunna klyftor.

  2. Fräs klyftorna i  1 msk olja i en ugnssäker stekpanna. Häll på tomaterna. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar och sjud  såsen 2–3 min.

  3. Strö över dillen och lägg ner laxbitarna. Krydda laxen med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.  Ringla över 2 msk olja. Strö över osten. Tillaga mitt i ugnen ca 12 min. Garnera med dill . Servera med  krossad eller pressad potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!