4.14.14.14.14.1

Lax i ugn med misoglaze serveras med ris, grönsaker, sallad och gärna misodressing. Mirin är en japansk söt vinäger som är vanlig i till exempel teriyaki.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g laxfilé, med skinn
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 salladslök
2 msk miso, t ex rårismiso
1 msk rapsolja
2 tsk ingefära, finriven
2 msk mirin
1 msk rårörsocker
2 tsk sesamfrön, svarta

Ugnsbakad lax med misoglaze – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg laxen i en smord ugnssäker form eller stekpanna av gjutjärn.
  2. Glaze: Kärna ur och strimla chilin. Ansa och strimla salladslöken. Blanda chili, salladslök, miso, olja, ingefära, mirin, socker och sesamfrön. Bred hälften av glazen på laxen.
  3. Tillaga laxen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 57°, ca 15 min. Bred på den sparade glazen eller servera den till.
  4. Servera förslagsvis med sallad och ris.
Fler recept med: Fisk, Japanskt/koreanskt, Lax, Middagstips