Lax i ugn med broccoli och citronsmör

Recept på pistaschöverbakad lax med broccoli och citronsmör. Laxen får en knaprig yta av ­nötter, ost och tomater.
Anna Stegs
Recept på pistaschöverbakad lax med broccoli.
Recept på pistaschöverbakad lax med broccoli. Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 800 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 1 msk citron - pressad
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 dl pistaschnötter - skalade, osaltade
  • 125 g mozzarella
  • 2 tomater

Broccoli

  • 500 g broccoli
  • 50 g smör
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Putsa laxen om det behövs och lägg den i en ugnssäker form. Häll över citronsaften och krydda med salt och peppar.

  2. Grovhacka nötterna. Grovriv osten. Kärna ur och tärna tomaterna. Blanda nötter, ost och tomater och strö det över laxen.

  3. Tillaga laxen mitt i ugnen till en innertemperatur på 50°, beräkna ca 25 min.

  4. Broccoli: Ansa och bryt broccolin i buketter. Skala och skär stjälken i skivor. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner citronsaft och peppar. Låt stå medan laxen är i ugnen.

  5. Förväll broccolin i lättsaltat vatten ca 4 min. Låt rinna av. Blanda broccolin med citronsmöret.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!