Lax i snöre med saffransgul potatis och örtcrème

Hackade örter rullas in i den hela filén innan den delas i portionsbitar. Det går utmärkt att förbereda och ha på lut i kylen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - skinn- och benfri
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl örter - hackade: basilika, persilja och krasse
  • 1 bomullssnöre

Örtcrème

  • 200 g färskost - gärna light
  • 0,5 dl basilika
  • 0,5 dl persilja
  • 2 msk krasse - klippt
  • 1 vitlöksklyfta - pressad
  • 0,5 tsk salt

Saffranspotatis

  • 600 g potatis - färsk
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vin - vitt
  • 0,5 tärning hönsbuljong
  • 0,5 g saffran
  • 50 g smör

Tillbehör

  • 1 knippa salladslök
  • 1 knippa rädisor
  • 200 g sockerärter

Gör så här

  1. Mixa färskost, örter och vitlök till en ljusgrön kräm. Salta. Lägg upp och ställ kallt.

  2. Skölj laxen och torka den torr, salta och peppra. Rulla den tunna buksidan på laxen mot ryggsidan, tunt mot tjockt. Fäst med bomullssnöre på 4 ställen. Skär mellan snörena till 4 lika tjocka rullar. Tänd grillen.

  3. Koka skölj och skrubba ev potatisen. Koka i lättsaltat vatten ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk. Slå av vattnet och ånga potatisen väl. Hit kan förberedas.

  4. Blanda 2 dl vatten, vin och buljongtärning i en vid kastrull. Stöt saffranet något med några korn salt och blanda i. Koka samman till 3 dl återstår. Klicka i smöret och vispa tills det smält. Vänd i potatisen.

  5. Koka upp lättsaltat vatten och förväll salladslök, rädisor och sockerärter 2 minuter.

  6. Grilla eller stek laxen ca 3 minuter på var sida. Fördela potatis och saffransbuljong på 4 tallrikar. Garnera med grönsaker och lägg laxen ovanpå. Avsluta med en klick örtcrème.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!