Lax i papper

4.24.24.24.24.2

Laga laxen i allt-i-ett-paket i ugnen med hjälp av bakplåtspapper. Allt blir klart samtidigt och behåller sin saftighet och sin arom. Dessa är kryddade med ingefära, chili, ostronsås och lime. Lättlagat och läckert.

För 4 personer

Ingredienser

4 bitar lax, skinn- och benfri lax (à 125 g)
200 g zucchini
70 g spenat, färsk

Kryddning

1 lime
5 salladslökar
1 röd chili, finhackad, t ex piri-piri
2,5 msk thaibasilika, finhackad
1 msk ingefära, riven färsk
1 msk ostronsås
1 tsk salt

Tillbehör

nudlar eller ris
ostronsås
stark chilisås, t ex sriracha

20 min + 15 min i ugn

Lax i papper – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Förbered fyra ark bakplåtspapper. Ansa och skär eller hyvla zucchinin tunt. Fördela små högar på varje papper av zucchini och spenat. Lägg lax­bitarna på grönsakerna.
    lax-i-papper-1

    Foto: Helen Pe

  2. Kryddning: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda limeskal, limesaft, lök, chili, basilika, ingefära, ostronsås och salt. Fördela blandningen ovanpå och runt laxbitarna.
    lax-i-bakplatspapper
  3. Vik ihop papperen och rulla hårt ihop kanterna så att de håller ihop. Lägg dem i en ugnssäker form eller långpanna.
    lax-i-ugn-papper

    Foto: Helen Pe

  4. Ugnsbaka paketen mitt i ugnen ca 15 min. Öppna dem försiktigt och servera med nudlar eller ris, extra ostronsås och eventuellt någon chilisås.
    lax-i-ugn-med-papper

    Foto: Helen Pe

Fler recept med: Fisk, Fredagsmat, Köksskolan, Lax, Middagstips