Lavendelkräm med karamelliserad citrus och citrongranité

00000

Desserten har bara en aning smak av lavendel, inte så påträngande som doften ibland kan vara. Lavendelkräm och granité kan förberedas dagen före servering. Citrusklyftorna bör dock serveras ganska omgående efter att du gjort dem.

För 4 person(er)

Ingredienser

Citrongranité

1,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 citron, finrivet skal och saft (ca 3/4 dl)
1 dl vin, torrt vitt

Lavendelkräm

1,25 dl mjölk
1,25 dl vispgrädde
1 msk lavendel, torkad
0,5 vaniljstång, delad och urskrapad
0,5 dl strösocker
2 äggulor
2 msk maizena, majsstärkelse
50 g vit choklad, hackad
4 tsk råsocker

Karamelliserade citrusfrukter

3 citrusfrukter, t ex apelsin och grapefrukt (3-4 st)
0,5 dl strösocker
2 msk vatten

1. Citrongranité: Koka ihop alla ingredienserna ca 5 min till en simmig lag i en liten kastrull Låt svalna och sila av skalen. Spara ca 1/2 tsk av skalen och lägg dem i lagen.
2. Häll upp lagen i en skål och ställ in i frysen. Rör lätt med en gaffel varje timme. Det tar ca 3 timmar innan granitén är fryst. Servera i kylda glas.
3. Lavendelkräm: Koka upp mjölk, grädde, lavendel, vaniljstång och socker i en liten kastrull. Dra kastrullen av plattan, låt stå och dra 5 min. Sila av och häll gräddblandningen över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner det i blandningen och koka upp. Låt svalna.
4. Häll blandningen över den vita chokladen och rör till en jämn kräm. Häll upp i portionsskålar som rymmer ca 1 dl. Ställ i kylen tills det är dagsatt servera. Strö då på socker och bränn med en brännare, eller ställ dem högt upp i ugnen under grillen på 250° några minuter. Passa noga.
5. Karamelliserad citrus: Skär citrusfrukten i skinnfria klyftor över en skål. Lägg socker och vatten i en stekpanna. Låt koka tills det börjar bli en ljusbrun karamell. Droppa i lite citrussaft och vänd sedan ner citrusklyftorna i pannan och servera genast i små skålar.
6. Servera citrongranitén i kylda glas med lavendelkräm och karmelliserade citrusfrukter.