Recept på lavendel- och salvia­marinerade kycklingspett med fröpotatis och dillfärskost. Torkad lavendel kan man hitta i hälsokostbutiker, saluhallar och kryddbodar.

För 8 personer

Ingredienser

1,2 kg kycklingfilé
4 vitlöksklyftor
1 msk lavendel hackad (blad och blommor)
2 tsk salvia hackad
1 dl olivolja
1 msk salt

Dillfärskost:

1 l filmjölk
1 dl crème fraiche
2 msk dill hackad
1 tsk salt

Potatis:

1,2 kg färskpotatisar små
2 tsk dillfrön
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk kummin hel
1 msk havssalt grovt
0,5 dl olivolja

Sallad:

1 msk flädersaft konc
1 msk citron pressad
2 msk olivolja
250 g körsbärstomater
3 avokador
250 g salladskott blandade
2 tsk flingsalt

Marinerade kycklingspett med fröpotatis och dillfärskost

  1. Dillfärskost: Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i det oöppnade filmjölkspaketet. Sjud filmjölkspaketet ca 45 min. Öppna varsamt och häll filmjölken  i en silduk eller kaffefilter. Låt stå i kylskåpet ca 12 timmar.
  2. Mixa crème fraiche och dill slätt. Blanda med färskostmassa och salt. Låt osten stå i kylskåpet ca 1 timme före servering.
  3. Kyckling: Tärna kycklingfiléerna och trä upp på grillspett. Skala och skiva vitlöken. Blanda vitlök, lavendel, salvia och olivolja. Häll blandningen över kycklingen och marinera i kylskåpet ca 1 timme.
  4. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Skölj potatisen och låt den rinna av. Vänd potatisen i kryddor, salt och olivolja i en stor ugnssäker form. Tillaga potatisen mitt i ugnen ca 30 min.
    fröpotatis
  5. Sallad: Blanda flädersaft, citronsaft och olja till salladen. Halvera tomaterna. Skala, kärna ur och skär avokadorna i mindre bitar. Blanda tomat och avokado med dressingen.
  6. Salta och grilla kycklingspetten 8-10 min runt om tills kycklingen är genomstekt och har fin färg.
    Lavendel- och salvia­marinerade kycklingspett
  7. Blanda ner salladsskotten i salladen. Krydda med flingsalt. Servera kycklingspetten med fröpotatis, dillfärskost och sallad.