00000

Musslorna läggs i en korg tillsammans med lite örter och rödlök. Kom ihåg att lägga alspånen i blöt 30 min före grillningen.

För 10 pers på buffé

Ingredienser

2 kilo blåmusslor
2 vitlökar, färska
2 rödlökar
3 lagerblad
1 kruka timjan

Rökning:

1 dl alspån

Örtolja:

2 dl bladpersilja
1 vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
0,5 dl olivolja, kallpressad
1 tsk citronskal, rivet
1 tsk havssalt

Lättrökta blåmusslor med örtolja – gör så här:

 

  1. Lägg alspånen i blöt ca 30 min innan det är dags för grillningen. Skölj musslorna i kallt vatten. Var noga med att kasta bort musslor som inte sluter sig vid en lätt knackning på skalet. Lägg musslorna i en nätkorg eller wokinsats till grill. Halvera vit- och rödlök och lägg dem på musslorna. Stick i lagerbladen bland musslorna och strö över repad timjan.
  2. Lägg grillkol på sidorna av grillen. Musslorna ska rökas på indirekt värme. Ställ musselkorgen på grillgallret (inte över kolen) och strö alspån på kolen. Sätt på locket och låt musslorna ”grillröka” 12-15 min, tills de öppnat sig.
  3. Örtolja: Mixa alla ingredienser med mixerstav.
  4. Ringla lite örtolja över musslorna och ät dem varma.
Fler recept med: Buffémat, Grilla, Skaldjur