00000

Laxen kan rimmas, rökas och tillagas i ugnen dagen före servering. Avokadocrèmen och löken kan förberedas samma dag.

För 6 pers

Ingredienser

Lättrökt lax

600 g salmalax
1 liter vatten
1 dl salt
1 mogen avokado
1/2 msk pressad lime
1 krm tabasco
1 krm salt

Syrad lök

1 silverlök
4 msk strösocker
2 msk ättiksprit (12 %)

Garnering

1 bit pepparrot (ca 3 cm)
30 g forellrom

40 min + 1 timme i rumstemperatur + 25 min i kylen + 20 min i ugn

1. Lök: Skala och skär silverlöken i tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda löken med socker och ättika. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme. Låt rinna av.

2. Ställ en avlång tallrik, som får plats i en abu-rök, i frysen. Blanda vatten och salt och rör tills saltet lösts upp. Lägg laxen i rimlagen  och låt stå i kylen ca 25 min. Lyft upp laxen och torka den på hushållspapper.

3. Sätt ugnen på 80 grader. Tänd en abu-rök med alspån. Lägg laxen på den iskalla tallriken. Ställ den i röken. Lägg på locket och rök ca 4 min.

4. Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Tillaga mitt i ugnen till 37 grader innertemperatur, beräkna ca 20 min.

5. Halvera, kärna ur och gröp ur avokadorna. Mixa fruktköttet till en slät crème. Krydda med limesaft, tabasco och salt.

6. Skär laxen i 12 bitar. Garnera laxbitarna med avokadocrème, syrad lök, nyriven pepparrot och forellrom.