Lättrökt fläskkorv, sirapsstekt vitkål, äppelsenap och hällbröd

Lättrökt fläskkorv, sirapsstekt vitkål, äppelsenap och hällbröd tar lite tid att laga till men det är det värt. Rökspån finns att köpa i friluftsbutiker eller byggvaruhus.
Malin Söderström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 kg fläskkarré
  • 100 g späck
  • 2 msk havssalt
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 5 m svinfjälster

Kryddmix

  • 2 tsk paprikapulver
  • 1,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 1 tsk vitpeppar - nymald
  • 1 tsk grönpeppar - krossad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk ingefära - riven

Till stekning

  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör

Tillbehör

  • sirapsstekt vitkål - se recept längst ned i artikeln
  • äppelsenap - se recept längst ned i artikeln
  • hällbröd - se recept längst ned i artikeln

Gör så här

  1. Skär kött och späck i mindre bitar och kyl ordentligt. Kyl även köttkvarnens knivar och delar, helst i frysen så att allt blir riktigt kallt.

  2. Lägg fjälstret i kallt vatten och skölj igenom det 2–3 gånger.

  3. Stöt kryddorna till en kryddmix tillsammans med skalad vitlök och ingefära.

  4. Salta köttet och mal det och späcket på mellangrov hålskiva. Blanda kött med kryddmix och vin, för hand eller i en matberedare på låg hastighet. Köttblandningen måste vara riktigt kall för att resultatet ska bli bra.

  5. Trä fjälstret på korvhornet, fyll med korvsmet. Spara ca 4 cm ostoppat fjälster först innan korvsmeten matas ut. Fyll inte fjälstret för hårt utan med ett lätt tryck, vrid runt och knyt ihop med bindgarn till jämnstora korvar.

  6. Rök korvarna genom att hetta upp rökspån i gjutjärnspanna eller kastrull som du inte är rädd om. Tänd eld på spånet och låt ta fyr innan elden kvävs. Ställ in pannan på bottnen av en avstängd ugn där korvarna ligger på gallret. Stäng luckan och låt korvarna stå i röken ca 20 min.

  7. Låt korvarna vila 2–3 timmar innan de tillagas eller fryses för att långsamt tinas och tillagas när de ska serveras.

  8. Lägg korvarna i en kall stekpanna med olja och smör och stek sakta så att de får en vacker färg och blir genomstekta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!