Lättrimmad torsk med skummig champagnesås

Lättrimmad torsk med skummig champagnesås är riktigt festlig fredagsmat. Mycket går att förbereda. Torsken kan ligga klar, redo för ugnen. ­Purén och såsen kan göras helt klara och bara värmas upp.
Petra Lindstrand
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g torskrygg - MSC- eller ASC-märkt
  • 5 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt

Sötpotatispuré

  • 700 g sötpotatis
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Champagnesås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 2 dl champagne - eller mousserande vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk fiskfond - konc
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Grönsaker

  • 2 fänkålsstånd - (ca 300 g)
  • 250 g steklökar - röda
  • 150 g haricots verts
  • 150 g svamp - t ex ostronskivling
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Fisk: Blanda vatten, socker och salt, rör tills allt lösts upp. Lägg torsken i lagen. Låt dra i rumstemperatur ca 30 min. Sätt ugnen på 150°.

  2. Potatispuré: Skala och tärna sötpotatisen grovt. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet (spara lite), tillsätt smör och mixa slätt med mixerstav. Tillsätt ­kokspad till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar.

  3. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en liten kastrull på medelvärme. Tillsätt vinet och koka ner till hälften. Tillsätt grädde, fond, salt och peppar. Låt småkoka 3 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Sila bort löken i finmaskig sil. Häll tillbaka såsen i kastrullen, värm upp och vispa i 1 msk smör. Mixa såsen skummig med mixerstav.

  4. Grönsaker: Ansa och skär ­fänkålen i mindre bitar. Skala ­löken. Ansa haricots verts. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Stek svampen i 1 msk smör tills den fått fin färg. Lägg på ett fat. Stek lök och fänkål i 1 msk smör i på medelvärme ca 3 min. Tillsätt haricots verts och stek ytterligare 1 minut. Vänd ner svampen. Krydda med salt och peppar.

  5. Ta upp torsken och torka av. Lägg i en smord ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 15 min, tills innertemperaturen är 58°.

  6. Lägg upp fisken med puré, grönsaker och svamp. Garnera med dill. Servera med skummig sås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!