00000

En fisk som först får ligga i rimlag blir härligt fast i konsistensen. Björn låter sin fisk rimma i saltlag (med 2 msk salt) över natten. Vi valde att snabbrimma i stället.

För 4 portioner

Ingredienser

600 g färska små rödbetor
1 liter vatten
1 dl salt
600 g skinn- och benfri färsk sejrygg
2 msk grov senap
3 msk kapris
1 citron
50 g pepparrot
1 msk hackad dill
smör
salt + nymald svartpeppar

Till servering

ca 800 g rattepotatis alt färskpotatis

30 min + 15 min rimning

Lättrimmad sejrygg med varm sallad på rödbetor

 

1. Borsta bort jord från rödbetorna och koka dem mjuka 30 min. Skala och skiva dem 
i 1/2 cm tjocka skivor.
2. Blanda vatten och salt. Skär fisken i fyra jämnstora bitar och lägg dem i rimlagen. Låt stå 15 min för tjocka bitar, 8 min för tunnare.
3. Sätt ugnen på 150°.
4. Ta upp fisken ur lagen, torka av den med hushållspapper. Smörj en ugnssäker form med 
1 msk smör. Lägg fisken i formen och ugnsbaka 10–15 min (eller till innertemperatur 55°).
5. Smält 3 msk smör och häll i en skål. Tillsätt senap, kapris och rödbetsskivorna. Skrubba citronen i ljummet vatten. Finriv 1 msk skal och pressa ut saften. Tillsätt skal och saft till skålen. Skala och finriv pepparroten, tillsätt hälften till skålen. Krydda med 3 krm salt och 
1 krm peppar.
6. Servera fisken med rödbetor och potatis. Toppa med resterande pepparrot, citronskal och dill.

Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter, Sej