00000

Ett klassiskt recept som serveras med potatis och gröna bönor eller gulerödder – morötter.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g hokifilé, eller annan vit fisk
1 dl salt, grovt
1 l vatten, + lagerblad
1 lök

Löksås från Gudhjem:

2 gula lökar
1 msk smör, till stekning
100 g rökt fläsk, i tärningar
1 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
1 dl creme faiche
1 msk vinäger
2 tsk strösocker
1 dl öl
1 tsk Maizena majsstärkelse

1. Vänd fiskfiléerna i saltet. Lägg dem på ett fat, täck över och ställ i kylskåpet 2 timmar. Koka upp vatten med skivad lök och lagerblad.
2. Såsen: Skala och skiva löken, skär fläsket i tärningar. Fräs löken mjuk och glansig i smör, lägg fläsket att steka med och öka värmen så att det får lite färg. Häll på vatten och smulad fiskbuljong och koka 2 minuter, rör i creme fraiche och smaksätt med vinäger, socker och öl. Red ev med maizena utrörd i lite vatten.
3. Skrapa av saltet från, den nu lättrimmade fisken och koka den sakta ca 5 minuter tills den är nätt och jämnt kokt och delar sig fint i lameller. Servera den med med löksåsen, kokt potatis och kokta grönsaker.