Lättrimmad fisk med löksås från Gudhjem

Ett klassiskt recept som serveras med potatis och gröna bönor eller gulerödder – morötter.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g hokifilé - eller annan vit fisk
  • 1 dl salt - grovt
  • 1 l vatten - + lagerblad
  • 1 lök

Löksås från Gudhjem

  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör - till stekning
  • 100 g rökt fläsk - i tärningar
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk vinäger
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl öl
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)

Gör så här

  1. Vänd fiskfiléerna i saltet. Lägg dem på ett fat, täck över och ställ i kylskåpet 2 timmar. Koka upp vatten med skivad lök och lagerblad.

  2. Såsen: Skala och skiva löken, skär fläsket i tärningar. Fräs löken mjuk och glansig i smör, lägg fläsket att steka med och öka värmen så att det får lite färg. Häll på vatten och smulad fiskbuljong och koka 2 minuter, rör i creme fraiche och smaksätt med vinäger, socker och öl. Red ev med maizena utrörd i lite vatten.

  3. Skrapa av saltet från, den nu lättrimmade fisken och koka den sakta ca 5 minuter tills den är nätt och jämnt kokt och delar sig fint i lameller. Servera den med med löksåsen, kokt potatis och kokta grönsaker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!