Lättrimmad abborre med sommarprimörer och baconcrème

Abborren rimmas en kort stund för att få ett fastare fiskkött med god sälta. Fisken kan också grillas, använd då ett tätt galler.
Allt om Mat
Lättrimmad abborre med sommarprimörer och baconcrème
Lättrimmad abborre med sommarprimörer och baconcrème Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 600 g abborrfilé
  • 2 msk smör

Lag

  • 5 dl vatten
  • 2 msk salt
  • 2 msk strösocker

Baconcréme

  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 200 g naturell färskost - t ex philadelphia
  • 0,5 dl gräslök - hackad
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 krm salt

Primörer

  • 12 små rödbetor
  • 12 färskpotatisar
  • 12 små morötter
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk olivolja
  • 70 g salladsskott - blandade

Gör så här

  1. Blanda vatten, salt och socker. Rör tills salt och socker lösts upp. Lägg i abborr­filéerna. Låt ligga ca 15 minuter.

  2. Strimla baconet fint och knaperstek det i het panna. Lägg baconet på hushållspapper och låt svalna. Ställ stekpannan åt sidan.

  3. Skär av blasten men inte ända ner på rödbetorna. Koka dem i lättsaltat vatten ca 15 min, tills de är mjuka. Spola dem under kallt vatten och gnid av skalen. Skala eventuellt potatis och morötter. Koka potatisen i lättsaltat vatten, lägg i morötterna efter 5 min och låt koka ytterligare ca 10 min.

  4. Blanda eller mixa bacon med ost och gräslök, krydda med salt och peppar.

  5. Lyft upp fisken ur saltlagen, torka den på hushållspapper. Hetta upp stekpannan. Lägg i smör och stek fiskfiléerna 1–3 min på varje sida beroende på fiskens tjocklek.

  6. Lägg upp rotfrukter på fyra tallrikar, droppa lite citronsaft och olivolja över. Lägg på fiskfilén och baconcrèmen. Garnera med salladsblad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!