3.83.83.83.83.8

Recept på lättlagad potatisgratäng. Den här potatisgratängen, även kallad Eriks potatisgratäng, är krämig och god och passar till både kött och fisk.

För 6 personer:

Ingredienser

1 kilo potatis, mjölig
4 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
2 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
300 g ost, riven, t ex prästost

15 minuter + 45 minuter i ugn

Eriks potatisgratäng – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg potatisen i  en ugnssäker form. Skala och pressa ner vitlöken i grädden. Krydda med salt och peppar. Häll grädden över potatisen och strö på osten.
  2. Tillaga mitt i ugnen ca 45 min, tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg. Servera gratängen till kött eller fisk.

Recept Erik Hammar