Lättlagad laxcheesecake

Lättlagad laxcheesecake är lagad utan gelatin och har krämig konsistens. Du kan använda laktosfritt smör, färskost och smetana i receptet.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 10 skivor kavring - (300 g)

Fyllning

  • 200 g gravad lax - i skivor
  • 300 g färskost - light (11 %)
  • 200 g färskost - naturell
  • 1 dl smetana
  • 0,5 citron
  • 2 msk röd stenbitsrom - gärna finkornig
  • 2 msk gräslök - finhackad
  • 1 msk dill - finhackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 dl smetana
  • citronskivor
  • dillkvistar

Gör så här

  1.  Smält smöret. Mixa kavringen fint i matberedaren. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut brödsmulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i frysen ca 20 min.

  2. Skär laxen i små tärningar. Vispa ihop färskost och smetana ca 30 sekunder, använd elvisp. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda i lax, citronskal, rom, gräslök och dill i ostsmeten. Krydda med salt och peppar. Lägg ostsmeten i formen och släta till ytan. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 5 timmar.

  3. Bred smetana på cheesecaken och garnera med citronskivor och dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!