Lättgravad röding med kryddost royal
Ingredienser
- 2 rödingfiléer - skinn- och benfria (ca 300 g) som varit frysta 3 dygn
- 0,5 msk strösocker
- 0,5 msk salt
Kryddost royal
- 100 g kryddost - (kummin)
- 3 dl vispgrädde
- 5 äggulor
- 2 krm salt
Surdegscrunch
- 1 skiva surdegsbröd - (ca 30 g)
- 1 msk rapsolja
- 0,5 tsk kummin
Garnering
- 25 g kryddost
- 20 bitar knäckebröd - gärna med kumminsmak
- 100 g forellrom
- 20 dillvippor - små
- 2 msk gräslök - finhackad
Gör så här
-
Sätt ugnen på 100°. Blanda socker och salt. Fördela blandningen runt om fisken och lägg den i en liten form. Täck med plastfolie. Grava fisken 2 timmar i rumstemperatur.
-
Kryddost royal: Riv osten. Koka upp grädden och dra kastrullen från plattan Rör ner osten och rör tills osten har smält. Vispa ner gulorna och smaka av med salt.
-
Häll blandningen i en ugnssäker form, ca 20 x 20 cm. Täck med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 40 min tills äggstanningen stannat. Låt kallna i formen. Ställ i kylen.
-
Ta fisken ur formen. Dela varje filé på längden till 4 långa bitar. Lägg två längder ovanpå varandra så att de blir jämntjocka. Rulla in längderna hårt i aluminiumfolie, som smällkarameller.
-
Stick en digitaltermometer i en av rullarna. Grädda fisken mitt i ugnen till 50° innertemperatur, ca 25 min. Låt fisken kallna i folien och ställ i kylen.
-
Surdegscrunch: Grovhacka surdegsbrödet. Blanda med rapsolja och kummin. Fräs knaprigt i en stekpanna. Låt svalna. Mixa eller stöt blandningen i mortel.
-
Garnering: Grovhacka kryddosten. Skär äggstanningen i ca 20 bitar. Ta fisken ur folien och skär den försiktigt i ca 2 cm breda bitar.
-
Lägg äggstanning och fiskbitar på knäckebrödet. Garnera med forellrom, crunch, kryddost, dill och finhackad gräslök.