33333

Lättbakat vörtbröd ska bakas dagen före det ska ätas. Om fröna blir gröna är det på grund av bikarbonaten och inget att oroa sig för.

För 1 bröd:

Ingredienser

1,5 dl rågkross
1 dl öl, mörkt
2 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl, (180 g)
4 msk vörtmix
1 dl fikon, finhackade eller dadlar
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1,5 dl lingon, rårörda

15 minuter + 1 timme blötläggning + 1 timme i ugn + 1 dygn för brödet att vila

Lättbakat vörtbröd – gör så här:

  1. Blanda rågkross och öl. Låt stå ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner rågkross och lingon. Blanda väl för hand eller med degkrokar.
  3. Blöt ett bakplåtspapper med vatten. Skrynkla ihop det och lägg i en avlång 1 1/2–litersform. Tryck ner degen i formen och strö över lite mjöl.
  4. Grädda längst ner i ugnen ca 1 timme, tills brödets innertemperaturen är 96°. Låt svalna på galler. Rulla in brödet i en kökshandduk och låt vila till nästa dag.

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr. 

 

Fler recept med: Bakning, Jul, Matbröd