Lättbakat vörtbröd

Lättbakat vörtbröd ska bakas dagen före det ska ätas. Om fröna blir gröna är det på grund av bikarbonaten och inget att oroa sig för.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1,5 dl rågkross
  • 1 dl öl - mörkt
  • 2 dl rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 4 msk vörtmix
  • 1 dl fikon - finhackade eller dadlar
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1,5 dl lingon - rårörda

Gör så här

  1. Blanda rågkross och öl. Låt stå ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner rågkross och lingon. Blanda väl för hand eller med degkrokar.

  3. Blöt ett bakplåtspapper med vatten. Skrynkla ihop det och lägg i en avlång 1 1/2–litersform. Tryck ner degen i formen och strö över lite mjöl.

  4. Grädda längst ner i ugnen ca 1 timme, tills brödets innertemperaturen är 96°. Låt svalna på galler. Rulla in brödet i en kökshandduk och låt vila till nästa dag.

 

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!