Lättbakat bröd

3.53.53.53.53.5

Rostad fänkål, russin och lingon ger det lättbakade brödet smak. Degen rörs enkelt ihop och kan gräddas direkt, men brödet blir fastare och saftigare om den får stå ogräddad i formarna över natten först. Receptet är känt som Carolas julbröd.

För 2 st

Ingredienser

1 kilo rågsikt
2 dl ljusa sultanrussin
1 dl lingonsylt
1 dl solrosfrö
1 dl mörk sirap
1,5 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
0,5 msk hel fänkål
0,5 msk hel anis
0,5 msk salt
1 l filmjölk

1. Smörj två 2-liters brödformar.
2. Rör ihop alla ingredienserna till degen i en stor bunke.
3. Fördela den lösa degen i de två formarna. Släta till ytan och strö över lite mjöl. Täck formarna med en handduk och ställ gärna in formarna i kylen över natten.
4. Sätt ugnen på 170° varmluft eller 200° vanlig ugn. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min till 93° innertemperatur. Stjälp upp och låt kallna på galler.

Obs! Solrosfrön kan ändra färg och bli gröna när brödet gräddas!

Fler recept med: Ägg och mejeri, Bakning, Jul, Matbröd